Definitie

Revolutia industriala reprezinta procesul de trecere de la productia manuala la productia cu ajutorul masinilor-unelte, care sunt capabile sa realizeze operatii de producere a unui bun economic, muncitorului revenindu-i rolul de organizator si supraveghetor.

Dupa anul 1750, revolutia industriala s-a extins treptat in Europa, mai intai in Marea Britanie, apoi in Franta, Tarile de Jos si Germania dar si in America de Nord.

Despre revolutie

Intr-o prima etapa Marea Britanie inregistreaza progrese in industria textila si metalurgica. In aceste domenii s-au facut cele mai multe inventii, mai ales la sfarsitul secolului IX.

A doua tara in care au loc schimbari in domeniul industrial este Franta, dar aceste modificari au loc mult mai lent. Principalele ramuri sunt tot indusria textila si cea metalurgica. Masinile si chiar intreprinzatorii vin din Anglia. Mecanizarea si industrializarea fac progrese dar sunt cu aproape doua decenii in urma Angliei, iar formele moderne coexista cu cele traditionale. Inceputurile revolutiei induustriale din Franta le plasam in prima jumatate a secolului IX. Tarile de jos spaniole(Belgia) cunosc un inceput de revolutie industriala comparabil cu Franta. Modelul belgian este urmat de statele germane, dar care fac progrese dupa constituirea Zollverein-ului si mai ales dupa unificarea Germaniei. Dezvoltarea industriala a S.U.A a debutat la mijlocul secolului IX, iar sosirea masiva de emigranti dupa 1865 a antrenat o puternica dezvoltare, astfel incat in jurul anului 1900 a devenit prima tara industriala din lume.

Deci in a doua jumatate a secolului al IX-lea modernizarea industriala s-a extins de la tarile cele mai dezvoltate spre sud, prin centrul Europei. La sfarsitul secolului al IX-lea transformarile economice cuprinsesera si Rusia iar Germania ia locul Marii Britanii pe continent, plasandu-se in fruntea tarilor europene industrializate. Inventiile facute in secolul XVIII erau folosite pe scara larga, si s-au facut alte descoperiri care au fost puse in practica: plug cu aburi, masina rotativa de imprimat, compresoare cu aburi pt construirea drumurilor, dinamul cu aburi pentru producerea curentului electric, masina de cusut (Isaao Singer), vopseaua chimica, dinamita pentru industrializarea de armament (Alfred Nobel-1867), producerea otelului mai ieftin si in cantitate mai mare, prin diferite procedee.(Henry Bessmer).